Gradnja dimnikov...

Gradnja dimnikov je izjemno pomembna komponenta pri gradnji objektov. Preden jih zgradimo, je pomembna tudi odločitev, kakšno vrsto kuriva bomo uporabljali. Gradnja dimnikov je delo strokovnjakov. Dimnik je izredno občutljiv sistem in zahteva izdelavo v skladu s stroko. V nasprotnem primeru lahko povzroči veliko škode in celo ogrozi človeško zdravje in življenje. Le izdelava in pristop, ki sta v skladu z najvišjimi standardi, bo vašemu dimniku prinesel dolgo življenjsko dobo in varno uporabo.

Naloga vsakega dimnika je, da odvaja dimne pline iz kurišča v zrak (atmosfero) poleg tega mora biti plinotesen in ognje odporen. Za delovanje dimnika potrebujemo vlek. Vlek dimnika je odvisen od razlike temperature dimnih plinov, zraka v okolici ter višine dimnika. Če je višja temperatura dimnih plinov in večja višina dimnika je posledično večji vlek, boljše delovanje kurilne naprave, večji izkoristek ter manjše onesnaževanje. Dimnik pri pečeh na trda goriva ima še posebej zahtevno nalogo saj mora dovajati svež zrak skozi rešetko v kurišče, premagati vse upore v peči ter odvesti dimne pline v atmosfero. Dobro delovanje dimnika je odvisno od pravilnega dimenzioniranja dimnika pri katerem se upošteva vrsta kurilne naprave, moč kurilne naprave, lokacija postavitve ter višina dimnika. Zato je za vsako kurilno napravo potrebno določiti vrsto in dimenzijo dimnika.

ZIDANI troslojni dimniki

ZANESLJIV IN VAREN troslojni dimniški sistem  odlikuje univerzalna uporabnost, zanesljivost pri delovanju, robustnost pri izvedbi in vzdrževanju, požarna in statična varnost ter trajnost. Široka paleta premerov dimnih cevi in kombinacij dvojnih dimnikov omogoča optimalen izbor dimnika za najrazličnejše kurilne naprave. Dimniški sistem  je sestavljen iz treh osnovnih elementov, ki se natančno prilegajo drug drugemu: 
■ dimnih cevi UNI iz tehnične keramike, ki se odlikujejo z visoko obstojnostjo na temperaturne spremembe, neobčutljivostjo na kondenzat, kislinsko obstojnostjo, trdnostjo in plinotesnostjo; 
■ sloja negorljive toplotne izolacije iz kamene volne, ki zagotavlja odlično izolativnost dimnika; 
■ dimniških plaščev iz lahkega betona, s kanali za prezračevanje toplotne izolacije in kanali za statično ojačanje dimnika nad streho.